Alles over een uitvaart in Amstelveen

Wat kost een uitvaart in Amstelveen

De kosten van een uitvaart zijn een veel besproken onderwerp in de media. Dat komt (mede) omdat de uitvaartbranche in het verleden niet erg transparant was als het gaat om de tarieven die in rekening werden gebracht voor het verzorgen van een uitvaart. Tegenwoordig zijn er steeds meer uitvaartondernemers die er juist voor kiezen om transparant en open te zijn over hun tarieven.

Een uitvaart is kostbaar, families moeten doorgaans al snel rekening houden met een uitvaartfactuur van enkele duizenden euro’s. De prijs van uitvaart wordt opgebouwd uit verschillende kostenbepalende factoren. Denk bijvoorbeeld aan de kosten voor producten die worden gebruikt (bijvoorbeeld de kist, rouwkaarten etc.) en de kosten voor de diensten van de uitvaartondernemer. Vaak werken uitvaartondernemers met een zogenaamd basistarief. Dat is een vaste prijs die wordt gerekend voor een aantal diensten. Het is doorgaans wel verstandig dat de familie zich vooraf precies laat uitleggen welke diensten/producten onder het basistarief vallen en welke niet. Daarmee kan men voorkomen dat de uitvaartfactuur uiteindelijk veel hoger uitvalt dan was verwacht. Een goede uitvaartondernemer zal overigens altijd eerst een volledig overzicht van alle kosten voorleggen waar de familie vooraf voor moeten tekenen.

Goedkope uitvaart in Amstelveen

Een paar uitvaartorganisaties bieden een zogenaamde low budget uitvaart aan in Amstelveen. Deze uitvaarten worden doorgaans aangeboden als een pakket. In dat pakket worden een aantal diensten en producten aangeboden voor een scherpe prijs. Deze budget uitvaartondernemers kunnen goedkopere tarieven aanbieden omdat ze efficiënter werken.

Een gemiddelde uitvaart in Amstelveen kost rond de vijfduizend euro. Uiteraard kan en wil niet iedereen zoveel geld betalen voor een uitvaart. Deze nabestaanden kunnen overwegen om te kiezen voor een goedkope uitvaart. Dat wil overigens niet zeggen dat de uitvaart er minder persoonlijk of waardig van wordt. Sterker nog, veel families ervaren het juist als persoonlijker wanneer ze zelf een aantal zaken regelen. Zo kunnen families er voor kiezen om de uitvaartplechtigheid en de condoleance thuis te houden. Ze kunnen alles dan helemaal naar eigen smaak en wensen regelen. Hiermee besparen ze veel geld voor de huur van een aula en koffiekamer en de kosten van de cateraar. De uitvaartondernemer regelt dan alleen alle diensten en producten die noodzakelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan de kist, de verzorging van de overledene, het vervoer en de crematie of begrafenis.

Om een indruk te krijgen kunt u kijken op www.budgetbegrafenis.nl hier wordt een eenvoudige begrafenis inclusief graf al aangeboden vanaf 1.850 euro. Een goedkope crematie, vanaf 1.350 euro, kan worden geregeld op www.budgetcrematie.nl.

Vergelijk uitvaartondernemers uit Amstelveen

Op Uitvaartmarkt.nl kunnen uitvaartondernemers uit Amstelveen en omgeving met elkaar worden vergeleken op prijs, kwaliteit en persoonlijkheid. Een eenvoudige vergelijking op deze website kan zomaar een besparing opleveren van vele honderden euro’s. Uitvaartmarkt maakt het niet alleen mogelijk om snel en eenvoudig inzicht te krijgen in de verschillende tarieven. Het is namelijk ook mogelijk om uitvaartondernemers uit Amstelveen te vergelijken op kwaliteit en persoonlijkheid.

Zo sturen sommige uitvaartondernemers bijvoorbeeld een bedrijfsfilm mee. Dat maakt het voor families mogelijk om vooraf te kunnen bekijken met wie ze te maken hebben. Daarmee voorkomt de familie dat ze te maken krijgen met een uitvaartondernemer waar ze eigenlijk helemaal geen goed gevoel bij hebben. De dagen tussen het overlijden en het afscheid van de overledene zijn heel emotioneel en intiem. Het is dan ook van het grootste belang dat families in die moeilijke tijd hulp krijgen van een uitvaartverzorger die bij hen past.

Uitvaartondernemers uit Amstelveen vergelijken werkt heel eenvoudig. Op Uitvaartmarkt.nl kan de aanvrager een wensenformulier invullen. In enkele uren ontvangt de aanvrager diverse offertes van uitvaartondernemers. Het gebruik van Uitvaartmarkt.nl is helemaal gratis voor zowel de aanvrager als de uitvaartondernemers.

Neem de tijd

Soms denken mensen dat ze na een overlijden binnen een uur een uitvaartondernemer moeten kiezen. Maar dat is absoluut niet het geval. Er is geen enkele reden om overhaast te werken. Families vinden het vaak wel prettig om eerst even met elkaar alleen te zijn voordat de uitvaartondernemer komt om van alles te regelen.

Uitvaart kostencalculator

Op Uitvaart.nl staat een handige uitvaart kostencalculator. Daar kan men precies aangeven hoe men wil dat de uitvaart er uit zal komen te zien. De kostencalculator laat dan zien wat de prijs is die in Nederland gemiddeld wordt gevraagd voor de betreffende uitvaart. Het gebruik van de kostencalculator is geheel gratis en anoniem.

De uitvaart kostencalculator laat niet zien wat de kosten zijn van de grafrechten als men kiest voor een begrafenis. Die kosten verschillen per begraafplaats en gemeente. Een begrafenis kan in de ene gemeente duizenden euro’s duurder zijn dan in de andere gemeente. Mensen die willen weten wat de grafrechten in Amstelveen kosten kunnen de tarieven opvragen op de website van de gemeente Amstelveen.

Kijk voor een actueel overzicht van de tarieven op begraafplaats Zorgvlied op de website van de gemeente Amstelveen.

Uitvaart zonder uitvaartondernemer

De Wet op de lijkbezorging schrijft niet voor dat nabestaanden na het overlijden van een dierbare verplicht zijn om een uitvaartondernemer in te schakelen. Het staat een familie in principe helemaal vrij om alles zelf te regelen. Men kan dan bijvoorbeeld zelf op internet zoeken naar de kist of er voor kiezen om zelf een kist te maken (zie film onder). Maar men moet er goed rekening mee houden dat er tussen het overlijden en de uitvaart heel veel zaken geregeld moeten worden. Als een familie de uitvaart helemaal zelf wil regelen dan lopen ze het risico dat ze door de hele organisatie geen tijd hebben om te rouwen en om echt afscheid te nemen van hun dierbare. Ook komt het voor dat mensen gaandeweg ontdekken dat ze tegen dingen aan lopen waar ze niet bij stil hadden gestaan. Zo kan het bijvoorbeeld heel moeilijk zijn voor nabestaanden om de laatste verzorging zelf te doen. Denk bijvoorbeeld aan mensen die de overledene bij leven nog nooit zonder kleren hebben gezien, willen ze dat dan wel na het overlijden?

Het is verstandig om altijd gebruik te maken van de diensten en expertise van een uitvaartondernemer. Families die zelf dingen willen doen kunnen dit juist goed doen als ze de hulp krijgen van een uitvaartondernemer. Ze kunnen onderling afspreken wie welke taken op zich neemt en de uitvaartverzorger kan het overzicht houden. Hij of zij weet ook of alle afspraken en formaliteiten op tijd rond zijn zodat de begrafenis of crematie gehouden kan worden op het afgesproken moment.

Uitvaartverzekering

Nederlanders kunnen zich verzekeren voor hun eigen uitvaart. Dit is een verzekering die de kosten van de toekomstige uitvaart dekt. Er zijn verschillende uitvaartverzekeraars die deze verzekeringen aanbieden. Ze bieden diverse pakketten aan, maar in grote lijnen komt het neer op twee mogelijkheden. Men kan namelijk kiezen voor een naturaverzekering of een kapitaalverzekering. Als iemand een kapitaalverzekering heeft zal de verzekeraar na overlijden een bedrag uitkeren waarmee men de rekening van de uitvaart mag betalen. Het gaat maximaal om het bedrag dat is overeengekomen in de polis.

Bij een verzekering in natura wil de uitvaartverzekeraar de uitvaart doorgaans zelf verzorgen. Deze verzekeraars hebben zelf een uitvaartbedrijf van waaruit uitvaarten gefaciliteerd kunnen worden. Als de nabestaanden er toch voor kiezen om de uitvaart te laten verzorgen door een andere uitvaartondernemer zal de verzekeraar doorgaans een lager bedrag uitkeren dan de waarde van de uitvaart die staat omschreven in de polis.

Op Uitvaartverzerking.nl is uitgebreide informatie te vinden over de verschillende uitvaartverzekeringen die er zijn.

Uitvaartverzekeringsregister

Uitvaartverzekeringsregister.nl voorkomt ‘vergeten’ uitvaartpolissen

Het komt maar al te vaak voor. Een (ver) familielid overlijdt, en als nabestaande weet je eigenlijk niet of de overledene een uitvaartverzekering had. Als je dan ook geen verzekeringspapieren kan vinden, wordt het heel moeilijk om te achterhalen of en waar iemand verzekerd is.

Sinds december 2015 is er een site waar iedereen kan vastleggen of en waar men een uitvaartverzekering heeft: http://www.uitvaartverzekeringsregister.nl

Op de site kan iedereen vastleggen of men wel of geen uitvaartverzekering heeft. En zo ja, bij welke maatschappij. Vergelijk het met het donorregister. Ook als je vast laat leggen dat je geen verzekering hebt, biedt dat nabestaanden duidelijkheid.

Door te zoeken op het Burger Service Nummer (BSN) en geboortedatum van de overledene kunnen nabestaanden later eenvoudig opvragen of er voor hun dierbare overledene wellicht ooit een uitvaartpolis is afgesloten. Zo wordt voorkomen dat iemand jarenlang heeft betaald voor zijn uitvaartverzekering maar dat de polis nooit wordt uitgekeerd omdat de nabestaanden er niet van op de hoogte waren.