Alles over een uitvaart in Amstelveen

Directe hulp

Na een overlijden moeten er heel wat zaken worden geregeld. Omdat niet alle zaken die geregeld moeten worden even urgent zijn staat hieronder een stappenplan van wat men het beste kan doen als een dierbare is overleden.

Huisarts

Na een overlijden moet de huisarts of de behandeldarts een verklaring van overlijden opstellen. Deze verklaring kan alleen worden opgesteld door een arts. Zonder deze verklaring kan de gemeente geen verlof tot begraving of crematie afgeven. Die verklaring is nodig om een overledene te kunnen begraven of cremeren. Na een overlijden moet men daarom bellen met de huisarts. De huisarts zal daarna langs komen om de verklaring van overlijden op te stellen. Mocht de overledene onder verdachte omstandigheden zijn gestorven (misdrijf of zelfdoding) dan moet men direct bellen met het alarmnummer 112.

Heeft de overledene uitvaartwensen vastgelegd?

Sommige mensen hebben hun uitvaartwensen opgeschreven. Meestal bewaren mensen deze wensenlijst bij hun belangrijke papieren. Het is daarom aan te raden om alvast te kijken of er een wensenlijst is.

Ook kan het zijn dat de overledene een donorcodicil had. Als dat het geval is moet dit zo snel mogelijk worden doorgegeven aan de arts. Als er sprake is van een testament dan kan men contact opnemen met de notaris. Dat kan ook als men niet weet of er een testament is, men kan dan aan een notaris vragen om uit te zoeken of de overledene een testament had.

Heeft de overledene een uitvaartverzekering?

Als de overledene een uitvaartverzekering heeft dan zijn (een deel van) de kosten van de uitvaart gedekt. Men kan het beste direct uitzoeken om wat voor soort verzekering het gaat. In grote lijnen zijn er twee soorten uitvaartverzekeringen, een naturaverzekering en een kapitaalverzekering. Als het gaat om een kapitaalverzekering dan zal de verzekeraar maximaal het in de polis overeengekomen bedrag uitkeren voor de kosten van de uitvaart. De familie kan zelf uitzoeken welke uitvaartondernemer de uitvaart mag gaan verzorgen.

Als het een naturaverzekering betreft wil de verzekeraar de uitvaart doorgaans het liefst zelf verzorgen. Mocht de familie toch willen dat een andere uitvaartorganisatie de uitvaart verzorgd dan is het mogelijk dat de verzekeraar een lager bedrag uitkeert dan de waarde van de uitvaart die staat beschreven in de polis. Het is daarom verstandig om eerst contact op te nemen met de verzekeraar om te vragen welk bedrag er wordt uitgekeerd als men kiest voor een ander.

Kies een uitvaartondernemer die bij u past

Er zijn tientallen uitvaartondernemers die uitvaarten verzorgen in Amstelveen. Allemaal hebben ze hun eigen werkwijze, tarieven en persoonlijkheid. Het is daarom verstandig om uitvaartondernemers uit Amstelveen met elkaar te vergelijken op Uitvaartmarkt.nl. De aanvrager kan een wensenformulier invullen en ontvangt dan binnen enkele uren verschillende offertes. Het vergelijken kan zomaar enkele honderden euro’s verschil maken. Wat ook handig is aan Uitvaartmarkt.nl is dat men uitvaartondernemer kan vergelijken op kwaliteit en persoonlijkheid. Zo zijn er bijvoorbeeld uitvaartondernemers die een bedrijfsfilm mee sturen waarin ze zichzelf presenteren. Op die manier kan de familie vooraf zien met wie ze te maken hebben en voorkomen ze dat ze het emotionele en intieme afscheid van hun dierbare moeten organiseren met een uitvaartondernemer die eigenlijk helemaal niet bij de familie past.

Tip: neem alle tijd om rustig een uitvaartondernemer te kiezen. Er is geen enkele reden om binnen een of twee uur een uitvaartondernemer te bellen.

Welke kleding krijgt de overledene aan?

Als de uitvaartondernemer is gebeld kan de familie alvast nadenken over de keuze van de kleding voor de overledene. De kleding kan alvast worden klaargelegd met eventuele sieraden die de overledene aankrijgt. Bedenk ook of de sieraden na de opbaring bij de overledene blijven of dat de sieraden weer worden afgedaan voor de begrafenis of crematie.

Tip: Leg een foto klaar waarop de overledene goed te zien is. De uitvaartverzorger kan die foto gebruiken om te zien hoe de overledene er bij leven uit zag. Daardoor weet de uitvaartverzorger welk kapsel de overledene had en of iemand altijd make-up gebruikte.

Regelen uitvaart in Amstelveen

In de dagen tussen het overlijden en de uitvaart zal de familie samen met de uitvaartverzorger bezig zijn met de organisatie van de uitvaart. Daar komt veel bij kijken en er moeten diverse keuzes worden gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan de keuze voor de locatie van de plechtigheid, de plek waar de condoleance wordt gehouden, welk soort rouwvervoer en nog veel meer. Op Amstelveen-uitvaart.nl vindt u uitgebreide informatie over de mogelijkheden die er zijn op het gebied van een uitvaart in Amstelveen. Er valt heel wat te kiezen en elke familie heeft in Amstelveen de mogelijkheid om de uitvaart helemaal naar eigen wens en smaak in te richten. De informatie op deze site is er om mensen te inspireren om een uitvaart te kunnen regelen waar men met een goed gevoel op terug kijkt.

Overlijden in regio Amstelveen melden?
Bel nu direct: 020 - 820 4112