Alles over een uitvaart in Amstelveen

Je eigen uitvaart samenstellen

Je eigen dood, dat is nou niet echt een onderwerp waar mensen in goede gezondheid graag mee bezig zijn. Toch is het niet onverstandig om bij leven na te denken over je eigen uitvaartwensen. Het is natuurlijk niet de bedoeling om er heel lang en vaak mee bezig te zijn. Door sommige zaken even kort op een rij te zetten of kenbaar te maken aan naasten kan wel worden voorkomen dat achterblijvers na je overlijden met veel vragen blijven zitten.

Het komt voor dat uitvaartondernemers na een overlijdensmelding bij een familie komen waar niemand weet of de overledene begraven of gecremeerd wilde worden. Als de familie er dan onderling niet uit kan komen dan kan dat voor onnodige extra stress zorgen. Er zijn zelfs families waar men na het overlijden van een dierbare ruzie krijgt over de invulling van de uitvaartplechtigheid omdat iedereen een andere mening heeft over het afscheid.

Het vastleggen van de eigen uitvaartwensen is voor veel mensen een geruststellende gedachte. Ze weten dat ze zaken goed hebben geregeld en hoeven er verder niet meer bij stil te staan. Soms denken mensen dat het vastleggen van uitvaartwensen heel lastig is of dat je er per se voor naar de notaris moet. Maar dat is niet het geval. Iemand kan zijn uitvaartwensen eenvoudig op een papiertje schrijven en dit papier bewaren op een plek waar zijn of haar nabestaanden het zullen vinden in geval van overlijden.

Iemand die liever geen zaken wil vastleggen kan er voor kiezen om zijn of haar wensen een keer kenbaar te maken in een gesprek met een naaste. Het is ook niet nodig om de hele uitvaart tot in detail te bespreken, het kan al voldoende zijn om alleen aan te geven of je begraven of gecremeerd wil worden of dat je je lichaam ter beschikking wil stellen aan de wetenschap.

Begraven of cremeren in Amstelveen

Sommige mensen weten heel duidelijk wat ze willen op het gebied van begraven of cremeren. Andere mensen vinden het lastiger en weten het eigenlijk niet of willen de keuze overlaten aan hun nabestaanden. De keuze is soms gebaseerd op religieuze gronden of traditie, maar soms ook alleen op gevoel of om praktische redenen.

In Nederland wordt tegenwoordig meer dan de helft van de overledenen gecremeerd. Ongeveer 60% kiest voor deze vorm van lijkbezorging. Een klein percentage kiest er voor om het lichaam ter beschikking te stellen aan de wetenschap en de anderen worden begraven.

In de gemeente Amstelveen is op dit moment nog geen crematorium gevestigd. Maar naar verwachting zal daar binnenkort verandering in komen want de gemeente wil een kleinschalig crematorium bouwen op begraafplaats Zorgvlied. Kijk in de hoofdstukken Crematorium in Amstelveen en Begraafplaats in Amstelveen voor uitgebreide informatie.

Uitvaart helemaal zelf regelen

Mensen die ongeneeslijk ziek zijn kiezen er vaak voor om hun eigen uitvaart te regelen. Deze mensen leggen niet alleen vast of ze begraven of gecremeerd willen worden. Ze kiezen er vaak ook voor om meer details van te voren vast te leggen zodat de uitvaart er uit zal zien zoals zij dat willen. Ze maken er zelf een heel speciaal en persoonlijk afscheid van voor hun dierbaren.

Als iemand zijn eigen uitvaart wil regelen dan kan men in de Infotheek van Amstelveen-Uitvaart inspiratie opdoen. Zo zijn er in Amstelveen bijvoorbeeld heel veel verschillende mogelijkheden als het gaat om de locatie voor de uitvaartplechtigheid of de locatie voor de condoleance. De condoleance wordt vaak gehouden in de koffiekamer van een uitvaartcentrum in Amstelveen of het crematorium. Maar er zijn in Amstelveen ook diverse sfeervolle cafés of restaurants waar de condoleance gehouden kan worden. Als mensen beschikken over voldoende ruimte dan kunnen ze misschien overwegen om de plechtigheid te houden in de eigen achtertuin. Ook de invulling van de plechtigheid en de condoleance kan helemaal naar eigen wens en smaak worden ingevuld. Daar komt nog eens bij dat Amstelveen de beschikking heeft over misschien wel de meest bekende begraafplaats van Nederland; Zorgvlied.

Een belangrijke tip bij het samenstellen van de uitvaart is dat men helemaal af kan gaan op eigen smaak en gevoel. Vroeger waren er veel ‘uitvaart etiquette’ en zag de gemiddelde uitvaart er precies hetzelfde uit. Maar mensen zijn veel mondiger geworden en laten zich niet voorschrijven wat ze wel of niet moeten doen.

Vastleggen uitvaartwensen

Er zijn verschillende zaken die officieel vastgelegd kunnen worden. Denk dan bijvoorbeeld aan het opstellen van een testament, codicil of zorgverklaring. Over deze onderwerpen is uitgebreide informatie te vinden in de infotheek van Uitvaart.nl. Kijk in het hoofdstuk Wensen vastleggen voor meer informatie en mogelijkheden.

Wat gaat jouw uitvaart kosten?

Een uitvaart is geen goedkope aangelegenheid. Doorgaans kost het afscheid van een overledene duizenden euro’s. Als iemand bezig is met het samenstellen van zijn of haar eigen uitvaart dan kan het handig zijn om te bekijken wat de uitvaart zou gaan kosten. Op Uitvaart.nl is een uitvaart kostencalculator te vinden waarmee eenvoudig, gratis en anoniem gekeken kan worden wat de uitvaart gaat kosten. De uitvaart kostencalculator maakt zijn berekeningen op basis van de gemiddelde tarieven die uitvaartondernemers in heel Nederland in rekening brengen.

Uitvaartverzekering

Het is mogelijk om je te verzekeren voor de kosten van de uitvaart. Er zijn verschillende uitvaartverzekeraars die deze verzekeringen aanbieden. Er zijn veel soorten pakketten maar in grote lijnen komt het neer op twee soorten uitvaartverzekeringen. Een verzekering in natura of een kapitaalverzekering. Bij een kapitaalverzekering keert de verzekeraar na overlijden het in de polis overeengekomen bedrag uit waarmee de kosten van de uitvaart betaald kunnen worden.

Als er sprake is van een naturaverzekering dan wil de verzekeraar de uitvaart doorgaans zelf ook uitvoeren. Deze verzekeraars beschikken over hun eigen uitvaartbedrijf. Als de nabestaanden na overlijden toch de voorkeur hebben om de uitvaart door een andere uitvaartverzorger te laten uitvoeren zal de verzekeraar mogelijk een lager bedrag uitkeren dan de waarde van de uitvaart die staat omschreven in de polis.

Meer informatie over de verschillende uitvaartverzekeringen die er zijn en de voor- en nadelen van de polissen is te vinden op Uitvaartverzekering.com.

Uitvaart Amstelveen

Op Amstelveen-uitvaart.nl is informatie te vinden over alle onderwerpen die te maken hebben met het thema uitvaart in Amstelveen. De onderwerpen kunnen mensen helpen als ze een uitvaart moeten regelen. De informatie is bedoeld om mensen te inspireren om de uitvaart helemaal naar eigen wens, smaak en mogelijkheden vorm te geven.