Alles over een uitvaart in Amstelveen

Geen geld voor de uitvaart

Als een overledene geen geld na laat en ook niet was verzekerd voor de uitvaart dan komen de kosten van de uitvaart voor rekening van de directe nabestaanden. Het komt voor dat de directe nabestaanden zelf ook geen geld hebben of dat ze de uitvaart niet willen betalen. Soms is er in het verleden ruzie geweest waardoor de nabestaanden na overlijden helemaal niets willen regelen. Als er een inwoner van Amstelveen komt te overlijden waarvoor niemand de uitvaart kan of wil regelen dan zal de gemeente de uitvaart zelf gaan regelen.

De gemeente zal in eerste instantie proberen na te gaan of de overledene iets van waarde na heeft gelaten waarmee men de uitvaart kan betalen. Als dat niet het geval is zal de gemeente de kosten dragen. Het kan overigens zijn dat de gemeente de kosten van de uitvaart later alsnog probeert te verhalen op de directe nabestaanden.

De gemeente zal er doorgaans voor kiezen om de kosten van de uitvaart zo laag mogelijk te houden. Het zal daardoor in de meeste gevallen een sobere uitvaart worden, waarbij men wel op een waardige en respectvolle wijze afscheid neemt van de overledene. De overledene zal worden begraven in een algemeen graf op begraafplaats Zorgvlied (als de overledene als wens had om te worden gecremeerd dan wordt de overledene gecremeerd).

Als er geen familie aanwezig is bij het afscheid dan zorgt de gemeente ervoor dat er medewerkers van de gemeente aanwezig zijn bij het afscheid. Op die manier krijgt iedereen een waardig afscheid in Amstelveen.

Vergoeding bijzondere bijstand

In sommige situaties kunnen mensen een vergoeding bijzondere bijstand krijgen. Het gaat hier om mensen met een laag besteedbaar inkomen die onverwachts een hoge uitgave moeten doen. Om de aanvraag te kunnen doen moet iemand staan ingeschreven in de basisadministratie van de gemeente Amstelveen.

Voor informatie over de procedure en de voorwaarden kunt u kijken op de website van de gemeente Amstelveen.

Met vragen kan men ook bellen met het WMO loket van de gemeente Amstelveen. Dit kan elke werkdag van 8.30 uur tot 17.00 uur (op vrijdag sluit het loket om 12.30 uur). Het telefoonnummer is 020-540 49 11.