Alles over een uitvaart in Amstelveen

Uitvaartcentrum in Amstelveen

In Amstelveen en omgeving kunnen families gebruik maken van diverse uitvaartorganisaties die de beschikking hebben over een uitvaartcentrum. Een uitvaartcentrum is de locatie waar een overledene verblijft tussen het moment van overlijden en de uitvaart als de opbaring niet thuis kan plaatsvinden. Sommige uitvaartcentra hebben alleen de beschikking over opbaarkamers waar mensen bij de overledene kunnen zijn. Maar er zijn ook uitvaartcentra die beschikken over faciliteiten waardoor ook de plechtigheid gehouden kan worden in het uitvaartcentrum.

Altijd bij de overledene of eerst een afspraak maken

De meeste uitvaartondernemers willen dat families vooraf afspreken wanneer ze bij de overledene willen zijn. De uitvaartverzorger zorgt er dan voor dat de overledene uit de koeling wordt gehaald en wordt overgebracht naar de opbaarkamer. Daar kan de familie in alle privacy bij de overledene zijn. Doorgaans worden de bezoeken aan de overledene opgevoerd op de rekening. Het is daarom verstandig om vooraf te vragen of een bezoek aan de overledene extra kosten met zich meebrengt of niet.

Er zijn ook verschillende uitvaartcentra in de omgeving van Amstelveen die de mogelijkheid bieden om 24-uur per dag bij de overledene te kunnen zijn, wanneer de familie maar wil. Deze uitvaartondernemers bieden zogenaamde 24-uurs opbaarkamers aan. Dit zijn opbaarkamers waar de familie een eigen sleutel van krijgt. Hierdoor kunnen ze zelf langs komen zonder vooraf een afspraak te maken. Dat kan makkelijk zijn als families zelf willen kunnen bepalen wanneer ze bij hun overleden dierbare willen zijn.

Uitvaartplechtigheid in Uitvaartcentrum

Als het uitvaartcentrum de beschikking heeft over een eigen aula dan kan de uitvaartplechtigheid eventueel ook worden gehouden in het uitvaartcentrum. De aula’s zijn voorzien van alle benodigde faciliteiten om een plechtigheid te kunnen houden. Denk dan aan audiovisuele systemen. Ook beschikken de meeste uitvaartcentra over een professionele keuken waardoor ze ook de condoleance kunnen aanbieden in het uitvaartcentrum. Voor meer informatie over de verschillende mogelijkheden die er zijn voor geschikte locaties kunt u kijken in het hoofdstuk Locaties voor de Uitvaartplechtigheid in Amstelveen of Locaties voor de condoleance in Amstelveen.

Thuis opbaren

Veel nabestaanden kiezen er voor om hun overleden dierbare thuis op te baren. Op die manier is de overledene in de dagen tot de uitvaart heel dichtbij. Daarbij is het eigen huis natuurlijk ook een hele vertrouwde omgeving. De uitvaartondernemer kan zorgen dat de overledene thuis opgebaard kan worden. Daarvoor zal een koeling worden geplaatst die er voor zorgt dat het ontbindingsproces wordt vertraagd. Als de familie liever geen koeling in huis wil plaatsen kan men er eventueel voor kiezen om thanatopraxie toe te passen op de overledene. Dit is een lichte vorm van balseming waardoor het ontbindingsproces tijdelijk stopt. De overledene moet hiervoor wel eerst op een speciale manier behandeld worden. In de infotheek van Uitvaart.nl is in het hoofdstuk Verzorging overledene/Thanatopraxie uitgebreide informatie te vinden over de behandeling en de voor- en nadelen.