Alles over een uitvaart in Amstelveen

Hoe verder na overlijden dierbare

De eerste dagen en weken na het overlijden van een dierbare krijgen de directe nabestaanden doorgaans veel steun van mensen uit hun omgeving. Ze komen langs, bellen of WhatsAppen om te vragen hoe het gaat. Soms brengen buren ’s avonds eten om nabestaanden op die manier te helpen in de eerste dagen na het overlijden. Maar meestal gaat het leven van de mensen uit de omgeving na enige weken weer door in het oude ritme.

Dat zijn vaak de eerste momenten waarop nabestaanden ervaren wat het werkelijke verlies inhoud. Nooit meer samen boodschappen doen, samen eten, sport kijken op televisie, op vakantie gaan, fietsen, wandelen of gewoon samen koffie drinken. Het zijn de ‘gewone’ vanzelfsprekende dingen die alleen opeens voor heel veel pijn en verdriet kunnen zorgen. Ook feestdagen, verjaardagen en andere bijzondere dagen kunnen voor nabestaanden extra emotioneel zijn.

Het is moeilijk om te omschrijven hoe iemand rouw ervaart en hoe iemand zich uit in tijden van rouw. Dat komt omdat het handelen en karakter van mensen verschilt. Sommige mensen lijken alles heel gelaten te ondergaan terwijl anderen juist veel huilen of boos worden. Rouw is iets wat natuurlijk gezien bij de mens hoort, maar soms komt het voor dat het verlies van een dierbare zo zwaar is dat de nabestaande er niet meer uit komt. In dat geval kan het goed zijn om professionele hulp in te schakelen of om te praten over het verlies met mensen die een soortgelijk gemis ervaren. Er zijn in Amstelveen lotgenotengroepen waar mensen met elkaar praten over het verlies. Omdat lotgenoten als geen andere weten hoe het is om iemand te moeten missen kunnen ze elkaar helpen om het leven (hoe moeilijk ook) weer op te pakken.

Hulp na overlijden van gemeente Amstelveen

De gemeente Amstelveen biedt nabestaanden op verschillende manieren hulp aan. Er is een speciaal deel op de website van de gemeente waar mensen kunnen kijken welke hulp voor hen zou kunnen helpen. De hulp na overlijden van de gemeente Amstelveen is onderdeel van het WMO loket. Soms is de hulp die de gemeente biedt heel praktisch of het gaat om tips die nabestaanden mogelijk op weg kunnen helpen.

De gemeente adviseert nabestaanden om aan familie, kennissen en vrienden te vragen of ze mogelijk kunnen helpen bij het afhandelen van administratieve zaken. Dat zelfde advies geeft de gemeente Amstelveen ook aan mensen die de eigendommen van hun overleden dierbare moeten uitzoeken en opruimen.

Op de website van de gemeente is ook een overzicht te vinden van instanties en mensen die hulp kunnen bieden aan mensen die een dierbare zijn verloren. Het gaat in deze vaak om mensen van wie de partner is overleden en die na het overlijden moeite hebben om voor zichzelf te kunnen zorgen.

Kijk voor uitgebreide informatie op de website van de gemeente Amstelveen.

Praten en chatten over verlies

Pratenoverlies.nl is een initiatief van onder andere Humanitas en uitvaartorganisatie Yarden. Het biedt mensen de mogelijkheid om gratis online te chatten en praten over hun verlies. Pratenovervlies.nl zorgt ervoor dat mensen kunnen chatten met een professionele vrijwilliger. In de onderstaande film vertelt een nabestaande over haar ervaringen met Pratenoververlies.nl.

Professionele hulp

Er zijn diverse organisaties in Amstelveen die professionele hulp aanbieden. Dat kunnen psychologen zijn of mensen die ondersteuning aanbieden in het huishouden. Er zijn ook vrijwilligers die mensen in rouw helpen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een vrijwilliger wekelijks bij de nabestaande langs komt om samen iets te gaan doen of om gewoon samen even kopje koffie te drinken.

Mensen die hulp willen van professionals kunnen het beste eerst contact opnemen met de huisarts. De huisarts kan het beste inschatten welke hulp iemand nodig heeft. Daarbij weet de huisarts precies welke instanties in Amstelveen goede hulp leveren.

Hulp bij verlies door zelfdoding

Mensen die een dierbare hebben verloren als gevolg van zelfdoding moeten vaak een moeizaam rouwproces doorlopen. Men is niet alleen verdrietig maar zoekt vaak ook naar verklaringen en oorzaken voor wat er is gebeurd. Vaak speelt ook een schuldgevoel mee omdat men zich afvraagt waarom ze de zelfdoding niet hebben kunnen voorkomen. Het is vaak heel moeilijk om over al deze gevoelens te praten met mensen die niet weten hoe het is om iemand te moeten missen door een zelfdoding.

Prezens brengt mensen samen om te praten over het verlies en hun ervaringen. Er worden zeven groepsbijeenkomsten van twee uur gehouden. Nabestaanden die zich aanmelden krijgen eerst een kennismakingsgesprek met begeleiders van Prezens.

Voor informatie en aanmeldingen kan men contact opnemen met Prezens Amstelveen op nummer 023-518 7640 of kijk op de website van Prezens voor meer informatie over hulp na zelfdoding. Mailen kan ook naar infopreventie@prezens.nl.

Meer weten over rouw

Op Uitvaart.nl is de meest uitgebreide online informatie over rouw te vinden. Diverse onderwerpen die te maken hebben met rouw worden er in losse hoofdstukken behandeld. Naast geschreven informatie staan er ook diverse korte films waarin prof. dr. Manu Keirse (Katholieke Universiteit Leuven ) uitleg geeft over een onderwerp. De informatie op Uitvaart.nl is geschikt voor mensen die zelf in rouw zijn, maar ook voor mensen die te maken hebben met iemand in hun omgeving die in rouw is.

  • Rouwen - Hoe doe je dat?
  • Normale rouw bestaat niet - misverstanden over het rouwproces
  • Emotionele aspecten - rouwproces werkt bij iedereen anders
  • Lichamelijke aspecten - rouw kan zorgen voor lichamelijke klachten
  • Steun van anderen - steun van mensen uit de omgeving
  • Hoe is iemand overleden? - invloed op het rouwproces
  • Verlies van een kind - gevolgen voor ouders en hun omgeving
  • Rouw bij kinderen - kinderen rouwen op hun eigen manier
  • Rouw bij verstandelijk gehandicapten - goede begeleiding zeer belangrijk