Alles over een uitvaart in Amstelveen

As bewaren

Door de as van een overledene te bewaren houden nabestaanden iets tastbaars van de overleden over. Soms kiest men er voor om alle as op dezelfde plek te bewaren, maar het is ook mogelijk om de as te verdelen over meerdere nabestaanden zodat iedereen iets van de as bij zich kan bewaren.

De as kan bewaard worden in verschillende soorten asbestemmingen. Deze asbestemmingen worden gemaakt van verschillende soorten materialen en ze worden geleverd in diverse soorten vormen en maten. De prijzen waarvoor ze worden aangeboden variëren enorm. Zo zijn er asbestemmingen van slechts een paar tientjes tot asbestemmingen die voor duizenden euro’s over de toonbank gaan. Het is dus ook belangrijk om vooraf goed na te denken over het beschikbare budget.

Sommige nabestaanden willen de as thuis bewaren, maar het is ook mogelijk om de as te bewaren op bijvoorbeeld een begraafplaats op bij het crematorium

Urnen

De meest gekozen asbestemming is de urn. Urnen worden geleverd in enorm veel soorten, maten en kleuren. Ze kunnen worden gemaakt van verschillende soorten materialen. Daarbij moet men er rekening mee houden of de urn buiten of binnen bewaard zal worden.

Wat tegenwoordig vaak wordt verkocht is een urn die geleverd wordt met een aantal mini uitvoeringen van dezelfde urn. Op die manier kan de as op een centrale plek worden bewaard, terwijl verschillende nabestaanden kunnen beschikken over een klein deel van de as. Een andere bijzondere urn is de urn die na verloop van tijd vergaat. Dit zijn urnen die gebruikt worden om bijvoorbeeld te worden begraven op een natuurbegraafplaats of in de eigen achtertuin. Na verloop van de tijd vergaat de urn en zal de as worden opgenomen in de aarde. Er zijn ook soortgelijke urnen die vergaan als ze nat worden, deze worden nog wel eens gebruikt om as te verstrooien in zee, meren of rivieren.

Om een indruk te krijgen van wat er allemaal mogelijk is op het gebied van urnen kan het beste even worden gekeken op Urnenwinkel.nl. Hier is een grote collectie te vinden van urnen in de meest uiteenlopende vormen en maten. Het voordeel van deze website is dat men er van te voren kan aangeven binnen welke prijscategorie men een urn wil.

De urnen op Urnenwinkel.nl kunnen door de nabestaanden zelf worden besteld. De urn wordt dan thuis bezorgd.

Assieraden

Een assieraad is een hele mooie en persoonlijke manier om een deel van de as van een overleden dierbare dichtbij te dragen. Het voordeel van een assieraad is dat mensen er van buitenaf niet direct aan kunnen zien dat het een assieraad is. Zo kan de drager zelf bepalen met wie en wanneer ze willen praten over de dierbare inhoud van het sieraad.

Bij assieraden kunt u denken aan horloges, armbanden, oorbellen, kettingen en ringen. Ze worden gemaakt van verschillende materialen en net als bij ‘gewone’ sieraden zijn ze te verkrijgen in diverse prijscategorieën. In een assieraad is een kleine holle ruimte gemaakt waar de as in kan. De ruimte kan meestal met een klein schroefje worden afgesloten, dat maakt het mogelijk om de as in de toekomst eventueel over te plaatsen in een ander assieraad. Kijk voor voorbeelden op Urnenwinkel.nl.

Askunstwerk

In Amstelveen zijn verschillende kunstenaar actief die speciale askunstwerken maken. Dit zijn unieke kunstwerken die gemaakt worden in overleg met de nabestaanden. Soms kiest de familie er voor om het kunstwerk buiten te plaatsen op bijvoorbeeld een begraafplaats of in de eigen achtertuin. Als nabestaanden een askunstwerk buiten willen plaatsen is het wel verstandig om te zorgen dat het niet eenvoudig gestolen kan worden. Dieven houden namelijk geen rekening met de emotionele waarde van het kunstwerk.

Er zijn ook tweepersoons askunstwerken. Hierin is voldoende ruimte om de as van twee mensen te bewaren. Op die manier kan de as van bijvoorbeeld een echtpaar bij elkaar worden bewaard.

As bewaren op Zorgvlied

Begraafplaats asbestemmingen. Nabestaanden hebben heel wat te kiezen als ze de as van hun dierbare willen bewaren op deze bekende begraafplaats. Hieronder een aantal voorbeelden waaruit gekozen kan worden:

  • Bijzetten in bestaand graf
  • Bijzetten in urnengraf (urn kan in het graf maar mag er ook op worden geplaatst)
  • Bijzetten in urnenzuil
  • Bijzetten in urnennis
  • Bijzetten in columbarium
  • Bijzetten in hoekurn
  • Bijzetten in porseleinen Chinese urn langs de lotusvijver

Kijk voor de mogelijkheden op de website van de gemeente Amstelveen of bel op werkdagen tijdens kantooruren met nummer 020 - 540 49 27.

As bewaren bij crematorium

Bij vrijwel elk crematorium wordt ruimte aangeboden waar nabestaanden de as van hun overleden dierbare kunnen bewaren. Dat kan door de as in een urn bij te zetten in een urnenmuur of columbarium. Maar de meeste crematoria bieden ook de mogelijkheid om de as te begraven in een urnengraf. Kijk voor de mogelijkheden op de website van het crematorium van uw keuze of bel voor meer informatie.

Zorgvlied
Amsteldijk 273
1079 LL Amsterdam
T 020 - 540 49 27
www.zorgvliedonline.nl

Westgaarde
Ookmeerweg 273-275
1067 SP Amsterdam
Telefoon: (020) 410 66 66
Fax: (020) 410 66 41
www.westgaarde.nl

De Nieuwe Noorder
De Nieuwe Noorder
Buikslotermeerdijk 83
1025 WH Amsterdam
T 020 – 636 03 90
F 020 – 636 34 21
www.denieuwenoorder.nl

Crematorium Uithoorn
Noordammerweg 40
1424 NX Uithoorn
0297-563455