Alles over een uitvaart in Amstelveen

Grafmonument kiezen Amstelveen

Na een begrafenis kan er niet direct een (definitief) grafmonument worden geplaatst op het graf. Dat kan niet omdat de grond eerst enige tijd moet inklinken. Als men direct een monument zou plaatsen is het risico groot dat het grafmonument gaat verzakken. Doorgaans duurt het enkele maanden voordat het monument wordt geplaatst op het graf. De familie heeft daardoor alle tijd om rustig te zoeken naar een grafmonument.

Grafmonumenten worden gemaakt in diverse soorten en maten en ook het gebruikte materiaal kan verschillen. Ze kunnen bijvoorbeeld worden gemaakt van perspex, natuursteen, hout, glas of marmer. In Amstelveen zijn diverse steenhouwers die grafmonumenten maken. De meeste werken van deze steenhouwers zijn te zien op begraafplaats Zorgvlied. Naast steenhouwers zijn er ook diverse kunstenaars die grafmonumenten maken. Deze groep is in de laatste jaren steeds groter geworden omdat kunstenaars door de crisis nieuwe inkomstenbronnen zijn gaan opzoeken. Een kunstenaar maakt doorgaans een uniek monument dat wordt gemaakt in opdracht van de familie.

Hoe kiest u het juiste grafmonument?

Het is niet makkelijk om zomaar aan te geven welke keuze de juiste is als het gaat om een grafmonument. Smaken verschillen, ook als het om grafmonumenten gaat. Het moet een monument zijn dat past bij de overledene(n) en de familie. Sommige nabestaanden hebben de voorkeur voor een sober en eenvoudig grafmonument, terwijl anderen juist een heel uitbundig monument willen. En tussen die twee uitersten zitten weer honderden keuzemogelijkheden.

De beste tip die nabestaanden gegeven kan worden is dat ze zich laten inspireren door de keuze die andere families eerder hebben gemaakt. Nabestaanden doen er goed aan om een of meerdere keren rustig over bijvoorbeeld begraafplaats Zorgvlied te lopen en te kijken naar de grafmonumenten die daar staan. Op die manier kunnen mensen worden geïnspireerd door de grafmonumenten en weet men al snel wat men wel of niet mooi vindt. Als men een passend monument ziet kunnen de nabestaanden er een foto van maken met hun mobiel en deze laten zien aan een grafmonumentenmaker. Als mensen een kunstenaar of steenhouwer kiezen kunnen ze vragen naar eerder gemaakt werk. Op die manier kan men zien wat de kwaliteiten van het betreffende bedrijf zijn.

Regels grafmonumenten Amstelveen

Elke begraafplaats mag zijn eigen regels vaststellen als het gaat om grafmonumenten. Er zijn begraafplaatsen waar nabestaanden zich aan strenge voorschriften moeten houden, maar er zijn ook begraafplaatsen waar vrijwel alles mogelijk is. Begraafplaats Zorgvlied is daar een voorbeeld van, op deze begraafplaats is eigenlijk voor iedereen wel een mogelijkheid om een monument naar wens te laten plaatsen.

Op Zorgvlied zijn per grafvak (op Zorgvlied noemt men dit wijken) regels vastgesteld. Er zijn oudere delen waar het grafmonument aan diverse voorschriften moet voldoen. Maar er zijn ook grafvakken waar nabestaanden zich naar wens kunnen uitleven als het gaat om het gekozen materiaal, vorm en kleur. Uiteraard zijn er wel regels opgesteld als het gaat om de lengte, hoogte en breedte van het monument.

Als nabestaanden een grafmonument laten plaatsen kunnen ze het beste van te voren even contact opnemen met Zorgvlied. Ze kunnen dan vragen wat de regels zijn in het grafvak (in de wijk) waar hun dierbare is begraven. Als het monument is geplaatst stuurt Zorgvlied de familie een rekening met een eenmalig bedrag voor het mogen plaatsen van een grafmonument. Daarna volgt jaarlijks een factuur voor het onderhoud.

Vergunning aanvragen voor plaatsen gedenkteken/grafmonument

Voordat een grafmonument geplaatst mag worden op Zorgvlied moet er eerst een vergunning worden aangevraagd bij de gemeente Amstelveen. Meestal zorgt de steenhouwer (of kunstenaar) voor de vergunningaanvraag.

De vergunning kan worden aangevraagd door het Aanvraagformulier Vergunning Monument te downloaden, printen en in te vullen.

Alle regels voor grafmonumenten zijn te vinden op de website van de gemeente Amstelveen.